Page rank

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Aleister Crowley




O Aleister Crowley γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1875 στο Warwickshire της Αγγλίας. Ο Crowley ήταν μυστικιστής, παραγωγικός συγγραφέας, ποιητής, αστρολόγος, ζωγράφος, ηδονιστής, ορειβάτης και master στο σκάκι.
Σαν παιδί η συμπεριφορά του ανάγκασε την θρησκευόμενη μητέρα του να τον αποκαλεί “Κτήνος” (σ.σ. τη σύμπτωση και μένα η δικιά μου έτσι μ έλεγε ), ένα χαρακτηρισμό που αυτός αποδέχτηκε και χρησιμοποίησε στο υπόλοιπο της ζωής του. Αν και μεγάλωσε με αυστηρές χριστιανικές αρχές μετά τον θάνατο της αδερφής του και του πατέρα του παρέκκλινε από αυτές.

Αντιδρούσε στην χριστιανική διδασκαλία καθώς θεωρούσε πως οτιδήποτε ευχάριστο στη ζωή, η εκκλησία το συμπεριλάμβανε στη λίστα με τις αμαρτίες. (he has a point there)

Το Δεκέμβριο του 1896 ο αποφάσισε να ακολουθήσει ένα μονοπάτι προς τον μυστικισμό. Τον επόμενο χρόνο ξεκίνησε να διαβάζει βιβλία από αλχημιστές και βιβλία μαγείας και να θεωρεί όλες τις ανθρώπινες επιδιώξεις μάταιες.

Διατηρούσε έντονη σεξουαλική ζωής με πόρνες και κοπέλες που έβρισκε σε τοπικά μπαρ αλλά επίσης είχε και ομοφυλοφιλικές εμπειρίες στις οποίες είχε παθητικό ρόλο. Κατά τη διάρκεια της ζωής του έκανε αρκετές τελετές με σεξουαλικά όργια.

Ο Βρετανικός νόμος εκείνη την εποχή απαγόρευε την ομοφυλοφιλία και κατά την διάρκεια του πρώτου έτους σπουδών του Aleister στο Cambridge συνέβη η σύλληψη καταδίκη και φυλάκιση του Oscar Wilde για αυτόν τον λόγο. Στο αυτοβιογραφικό δράμα του The World’s Tragedy συμπεριέλαβε δυο σελίδες για τον Σοδομισμό στις οποίες παραδεχόταν ανοιχτά την ομοφυλοφιλία του και εξυμνούσε το σεξ μεταξύ ανδρών. Αυτές οι δυο σελίδες παρόλα αυτά διαγράφηκαν από όλες τις εκδόσεις του βιβλίου εκτός από αυτές που δόθηκαν σε φίλους του.
Τον Ιανουάριο του 1929 έγραψε: Υπήρξαν τέσσερεις άνδρες στην ζωή μου που αγάπησα. Δεν νοιώθω το ίδιο για τις γυναίκες. Μια γυναίκα μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα σε λίγες ημέρες.

Ως νέος σπούδασε μυστικισμό το Τάγμα της Χρυσής Αυγής “Order of the Golden Dawn” όπου ο Samuel Liddell Mac Gregor Mathers υπήρξε ο πρώτος του μέντορας στην μαγεία, αν και αργότερα έγιναν εχθροί. Ο Mathers μήνυσε για πνευματικά δικαιώματα !?! τον Crowley όταν έκανε δημόσια μια τελετή.

Το 1900 ταξίδεψε στο Μεξικό και συνέχισε εκεί μόνος τις αναζητήσεις του. Από τα γραπτά του φαίνεται πως εκείνη την εποχή ανακάλυψε την «μαγική» λέξη Abrahadabra (The Word of Aeon which signifieth the Great Work accomplished)

Τον Οκτώβριο του 1901 αφού εξασκούσε Raja Yoga για κάποιο διάστημα υποστήριξε πως έφτασε σε μια πνευματική κατάσταση λεγόμενη dhyana. Στην έκθεση με τίτλο Barshith περιέγραψε τον περιορισμό των σκέψεων σε μονάχα ένα αντικείμενο ως μέσο για να πετύχει ένα σκοπό. Η έκθεση περιγράφει την μαγεία ως κατεύθυνση των σκέψεων σε ένα αντικείμενο μέσω τελετουργικών. Το 1903 παντρεύτηκε την Rose Edith Kelly.



Επιδραστικός και αμφιλεγόμενος ως χαρακτήρας είναι σήμερα γνωστός για τα μυστήρια γραπτά του που περιλαμβάνουν τα “The Confessions of Aleister Crowley, Magick without Tears” και “The Book of the Law.” Το τελευταίο δόθηκε στον Crowley από μια οντότητα ονομαζόμενη Aiwass στο Κάιρο το 1904 και αντιπροσωπεύει τα εκ βαθέων ιερά κείμενα του φιλοσοφικού/θρησκευτικού του συστήματος γνωστού και ως Thelema που είχε ως κεντρικό θέμα «Κάνε ότι θελήσεις αυτός είναι ο κανόνας».
H γυναίκα του Rose άρχισε να συμπεριφέρεται περίεργα, και ο Aleister πίστεψε πως μια οντότητα είχε έρθει σε επαφή μαζί της. Με τις οδηγίες της κάλεσε τον Θεό Horus στις 20 Μαρτίου. Ο θεός του είπε ότι ένας νέος αιώνας ξεκινούσε και ο Crowley θα έπαιζε το ρόλο του προφήτη.

Ο Αleister και η Rose έκαναν μια κόρη που ονομάστηκε Nicole Ma Ahathoor Hecate Sappho Jezebel Lilith Crowley τον Ιούλιο του 1904. Το παιδί πέθανε το 1906. Έκαναν άλλη μια κόρη την Lola Zaza το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου και ο Crowley έκανε μια ευχαριστήρια τελετή για αυτό. O Aleister και η Rose χώρισαν το 1909.



Κατά τη διάρκεια της ζωής του ο Crowley παρουσιάστηκε από τον τύπο ως ο πιο διαβολικός και διεστραμμένος άνθρωπος στον κόσμο και τα tabloids συχνά έγραφαν ιστορίες σχετικά με τα μεταφυσικά του πειράματα. Κάποια στιγμή τον απέλασαν από την Ιταλία καθώς είχε ιδρύσει μια οργάνωση βασιζόμενη στις προσωπικές του φιλοσοφίες το Abbey of Thelema.

Οι δημοσιογράφοι ενθουσιάστηκαν ακόμη περισσότερο λοιπόν όταν αυτός αγόρασε μια μυστηριώδη παλιά έπαυλη στις όχθες του Loch Ness, υποτίθεται για να κάνει κάποιες τελετουργίες.


Το σπίτι αυτό γνωστό ως Boleskine House βρισκόταν στην νοτιοανατολική όχθη του Loch Ness κοντά στο χωριό Foyers στην Σκωτία. Κατασκευάστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα από τον Archibald Fraser. Ένας τοπικός μύθος ανέφερε πως κάποτε στο σημείο αυτό βρισκόταν μια εκκλησία που άρπαξε φωτιά παγιδεύοντας όλους όσους παρακολουθούσαν την λειτουργία καίγοντας τους ζωντανούς. Ο Crowley έμεινε εκεί μέχρι το 1913 και περίεργοι μύθοι σχετικά με όσα έγιναν εκεί υπάρχουν ακόμη στην τοπική μυθολογία.

Μια από τις ιστορίες αφορά τον χασάπη τις περιοχής τον οποίο ο Crowley έχει καλέσει σπίτι του για να του παραγγείλει κρέας. Ο Crowley την ώρα εκείνη πραγματοποιούσε μια δύσκολη τελετή και ο χασάπης χτύπαγε για ώρα το κουδούνι έως ότου ο Crowley έχασε την αυτοσυγκέντρωση του. Εκνευρισμένος έγραψε την παραγγελία σε ένα κομμάτι χαρτί που είχε γραμμένο πάνω του ένα «ξόρκι». Λίγο αργότερα καθώς ο χασάπης έκοβε το κρέας, έχασε την συγκέντρωση του και έκοψε όλα τα δάκτυλα του δεξιού του χεριού με τον μπαλτά. Άλλες ιστορίες μιλάνε για την οικονόμο του που τρελάθηκε και εξαφανίστηκε αφού την είχαν καταλάβει «σκοτεινά πνεύματα».

Η τελετή που ο Crowley προσπαθούσε να κάνει στο Boleskine δεν είχε να κάνει με μαύρη μαγεία ή με σατανικά πνεύματα. Είναι γνωστή ως “Abramelin Operation” και υπήρχε στο «The Book of Sacred Magic of Abramelin The Mage» ένα διάσημο βιβλίο μαγικής γνώσης που χρονολογείται στα μέσα του 15ου αιώνα. Ο σκοπός της τελετής ήταν να επικοινωνήσει με τον φύλακα άγγελό του. Δυστυχώς για αυτόν το μόνο που κατάφερε ήταν να καλέσει δαίμονες. Κατά τη διαμονή του στο σπίτι λέγεται πως υπήρχε μια βαριά ατμόσφαιρα με μαύρα σύννεφα, δυνατούς άνεμους και περίεργους ανθρώπους στην περιοχή. Το σπίτι λέγεται πως συνδεόταν με ένα νεκροταφείο μέσω ενός τούνελ.
Ο Crowley αργότερα πούλησε το Boleskine του οποίου αργότερα ιδιοκτήτης έγινε ο φανατικός οπαδός του Crowley, Jimmy Page των Led Zeppelin. Το Boleskine House έχει ακόμη μια ιδιαίτερη σημασία καθώς οι ακόλουθοι της φιλοσοφίας του Crowley ακόμη και τώρα όταν πραγματοποιούν τελετές γυρνάνε και κοιτούν βόρεια προς το Boleskine.

Ο Richard B. Spence γράφει στο βιβλίο του Secret Agent 666:Aleister Crowley, British Intelligence and the Occult ότι ο Crowley ήταν ένας πράκτορας των Βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Η αποστολή του πιθανότατα ήταν να μαζέψει πληροφορίες σχετικά με το γερμανικό δίκτυο πληροφοριών, τους Ιρλανδούς ακτιβιστές και να παράγει προπαγάνδα ενάντια στον Γερμανικό και Ιρλανδικό ιδεαλισμό. Χρησιμοποίησε Γερμανικά περιοδικά για να εκφράζει τις απόψεις του.
Το Σεπτέμβριο του 1930 ο Crowley επισκέφτηκε την Λισαβόνα και με την βοήθεια του Fernando Pessoa σκηνοθέτησε ένα ψεύτικο θάνατό του στον βραχώδη σχηματισμό Boca De Inferno (Στόμα της Κόλασης). Στην πραγματικότητα είχε εγκαταλείψει την χώρα και απολάμβανε τα άρθρα των εφημερίδων για τον θάνατο του. Μετά από τρεις εβδομάδες εμφανίστηκε σε μια έκθεση στο Βερολίνο.
Υπήρξε ένας εθισμένος χρήστης ναρκωτικών και κρατούσε αρχείο σχετικά με την χρήση τους. Κάποια από αυτά ήταν λάβδανο, όπιο, κοκαΐνη, χασίς, αλκοόλ, μεσκαλίνη και ηρωίνη.
Ο Crowley πέθανε στις 1 Δεκεμβρίου του 1947 σε ηλικία 72 ετών στο Hastings. Είχε εθιστεί στην ηρωίνη μετά από συνταγολόγηση μορφίνης για το άσθμα του πολλά χρόνια πριν. Αυτός και ο γιατρός του πέθαναν με 24 ώρες διαφορά. Οι εφημερίδες υποστήριξαν ότι ο γιατρός αρνήθηκε να το χορηγήσει μορφίνη και αυτός τον καταράστηκε.
Cultural References:

Η εικόνα του υπάρχει στο άλμπουμ των Beatles, Sgt Peppers Lonely Hearts Club Band ενώ υπάρχει η φήμη πως το ομώνυμο τραγούδι αναφέρεται σε αυτόν.
Ο Ozzy Osbourne έχει γράψει ένα τραγούδι που λέγεται Mr Crowley.
O Jimmy Page είναι συλλέκτης προσωπικών αντικειμένων του ενώ στην ταινία The Song Remains The Same εμφανίζεται το Boleskine Mansion

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου